
De installatie van een warmtepomp is een uitstekende manier om uw woning op een duurzame manier te verwarmen en te besparen op uw maandelijkse energiekosten. JBN Egineering vertelt u graag meer over hoe een warmtepomp werkt, welke soorten warmtepompen er zijn en aan welke voorwaarden uw woning moet voldoen om van een optimaal rendement te kunnen profiteren.Wacht niet te lang, want je kunt nu subsidie krijgen voor een warmtepomp. Dat maakt het nog aantrekkelijker om er nu een te nemen!
Welke warmtepomp past bij mijn woning?
Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Het belangrijkste onderscheid is een volledig elektrische warmtepomp (all electric) of een hybride warmtepomp.
Een volledig elektrische warmtepomp verzorgt niet alleen de verwarming van uw huis, maar ook de warmwater voorziening in bijvoorbeeld de keuken en badkamer. De gas gestookte cv-ketel kan de deur uit. Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als je huis redelijk tot goed geïsoleerd is.
Een hybride warmtepomp werkt samen met de gas gestookte cv-ketel om het huis te verwarmen en deze zorgt voor het warmwater. Met een hybride warmtepomp kunt 70 a 80% besparen op uw huidige gasverbruik.
Hoe werkt een warmtepomp?
Je kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en die afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater, verhoogt de temperatuur met behulp van wat elektriciteit en geeft die warmte binnen in huis af. Hierdoor kan een warmtepomp met 1 kilowattuur aan stroom 3 tot 5,5 kilowattuur aan warmte maken(COP). Vergelijk dit eens met een elektrisch kacheltje, inductie cv-ketel of elektrische vloerverwarming: die maken van 1 kilowattuur stroom 1 kilowattuur warmte.
De techniek van de warmtepomp is niet nieuw: het bestaat al lang!
Alles bij elkaar gaat de CO2-uitstoot met een warmtepop behoorlijk omlaag. Vergeleken met een hr-ketel op gas daalt jouw CO2-uitstoot met een warmtepomp met 30 tot 65 procent. Als in de toekomst alle stroom duurzaam wordt opgewekt, wordt de CO2-uitstoot van de warmtepomp nog lager.

Milieuwinst van een warmtepomp
Een warmtepomp bespaart tijdens het gebruik veel energie en maar zorgt voor veel minder CO2-uitstoot dan een gasgestookte cv-ketel. Net als een reguliere cv-ketel heeft een warmtepomp ook milieu-impact. Nog niet alle elektriciteit wordt volledig groen opgewekt en er zijn grondstoffen nodig om de warmtepomp te maken, bijvoorbeeld metaal, plastic, elektronica en koudemiddel, ook de productie en het vervoer kosten energie.
Hoevéél klimaat vriendelijker een warmtepomp uiteindelijk is dan een cv-ketel, hangt af van hoe je hem gebruikt, maar ook het gebruikte koudemiddel bepaalt hoe duurzaam je verwarming installatie is. Maar zelfs bij een koudemiddel met een sterk broeikaseffect en grijze stroom is een warmtepomp beter voor het klimaat dan een cv-ketel. En de klimaatwinst is nog groter als je kiest voor een warmtepomp met een natuurlijk koudemiddel en groene stroom.
Hoe zit het met het koudemiddel?
Een warmtepomp gebruikt een koudemiddel om te kunnen werken. Daarvoor worden nu nog vaak synthetische koudemiddelen gebruikt, bijvoorbeeld fluorkoolwaterstoffen (hfk’s). Dat zijn zeer sterke broeikasgassen. In nieuwe moderne warmtepompen zit steeds vaker een natuurlijk koudemiddel, zoals propaan, isobutaan, CO2 of ammoniak. Wij installeren daarom altijd warmtepompen met een natuurlijk koudemiddel.
Waarom is het koudemiddel belangrijk?
Het koudemiddel zit in de warmtepomp opgesloten in een gesloten circuit. Zolang het daar zit kan het geen kwaad. Waarom is het dan toch belangrijk? Dat is omdat er tijdens de levensduur van de warmtepomp kan er altijd iets van dit koudemiddel weglekken en komt dan in de buitenlucht terecht. Bij propaan is lekkage veel minder milieu belastend: het broeikaseffect is heel klein. Synthetische koudemiddelen hebben een veel groter broeikaseffect. De klimaatimpact van koudemiddel R32 (dat veel wordt gebruikt) is bijvoorbeeld ruim 670 keer groter dan van propaan. En er zijn ook synthetische koudemiddelen met een 1000 keer zo groot klimaateffect. Toch blijft een warmtepomp voor het klimaat altijd beter dan een gasgestookte cv-ketel.
De Innovatie: Vaillant AROTHERM plus en de nieuwe LG Therma V met R290
Onze inzet voor duurzaamheid wordt weerspiegeld in de Vaillant Arotherm plus en de Nieuwe LG Therma V warmtepomp. Bij deze warmtepompen is er gekozen voor het natuurlijke koudemiddel R290.
Kortom zoals hierboven is te lezen biedt deze keuze duidelijke voordelen:
- Lage Impact op Klimaat: R290 heeft een laag aardopwarmingsvermogen (GWP), wat betekent dat het een minimale impact heeft op het broeikaseffect in vergelijking met traditionele koudemiddelen. Het draagt bij aan het verminderen van de klimaatverandering.
- Efficiëntie en Prestaties: R290 biedt hoge rendementswaarden en een aanzienlijke aanvoertemperatuur tot 75°C*. Hierdoor is het ideaal voor renovaties waarbij bestaande radiatoren behouden blijven, waardoor uw verwarmingssysteem efficiënt en krachtig blijft.
Bewuste Keuzes voor een Duurzame Toekomst
Met warmtepompen die gebruik maken van R290, verminderen we dus niet alleen de CO₂-uitstoot, maar dragen we ook bij aan het verlagen van de klimaatimpact van verwarmingssystemen. Daarbij dus uitermate geschikt voor bestaande cv systemen, dit omdat er hogere aanvoertemperaturen behaald kunnen worden zonder een elektrisch element.